Waar moet je op letten bij het kopen van je eerste racefiets?

Het is zover. Je hebt je eerste fietsritjes erop zitten en bent spontaan verliefd geworden op de avonturen die je beleeft op een racefiets. Welkom bij de club! Er gaat niets boven de vrijheid die je ervaart tijdens een solotocht of een social ride met vrienden. Na een aantal keer testen, is het natuurlijk fijn om je eigen fiets te bezitten. Hiermee kan je op ieder gewenst moment op pad en heb je een racefiets die precies bij jouw wensen past. Om je te helpen in de wirwar van keuzes die je moet maken, delen wij een aantal praktische en mentale tips voor de aanschaf van je eerste racefiets.


1. Ben je een echte wielrenner?

We kennen allemaal wel een vriend, familielid of kennis die ooit ontzettend enthousiast was over ‘dat fietsen’. Er komt een nieuwe fiets, fietskleding, helm, schoentjes… Niks staat meer in de weg voor een succesvolle wielerhobby. Enkele maanden later is het materiaal nog als nieuw en het wielervuur gedoofd. De ooit zo enthousiaste starter komt maar weinig aan fietsen toe en de dure investeringen staan achter in de garage opgeborgen, om nooit meer aangeraakt te worden. Jij wilt niet deze vriend, familielid of kennis zijn.

Als je ervoor kiest om te gaan fietsen, zijn er een aantal praktische dingen om rekening mee te houden. Fietsen kost tijd. De voorbereiding, omkleden, de rit, afdouchen en het herstel zijn allemaal onderdeel van dat ritje. Anders dan bij bijvoorbeeld hardlopen, ben je veel meer bezig met randzaken als voeding, kleding, materiaal en weersomstandigheden. Daarnaast is fietsen naast een fysieke ook een mentale sport: op de fiets wordt je geconfronteerd met tegenslag als wind, regen, heuvels en vrienden die sneller zijn dan jij. Hierdoor wil je soms het liefst de fiets in de berm gooien (en er de volgende dag toch weer opstappen). Houdt er dus rekening mee dat afzien onderdeel is van de sport.


2. Nieuw of tweedehands?

Je bent enthousiast en hebt een sterk doorzettingsvermogen. Dan is het tijd voor die eigen fiets, om je bescheiden fietsdromen waar te maken. De tweedehands markt is een goede plek voor de aanschaf van je eerste racefiets: lagere kosten, minder risico, breed aanbod en je krijgt een fiets met een verhaal. Een tweedehands fiets vind je op Marktplaats of, met een beetje geluk, via familie of vrienden. Veel mensen helpen graag een startende fietser, dus schakel vooral je kennissen in om je hierbij te helpen. Je weet dan gelijk dat de verkoper betrouwbaar is. Daarnaast kan je soms ook accessoires en kleding tegen een klein prijsje overnemen, zodat je gelijk op de fiets kan stappen!

Een gloednieuwe fiets is natuurlijk stiekem waar we allemaal van dromen (ook als je er al 3 hebt staan…). Bij een nieuwe fiets weet je zeker dat alles nog glimt, de onderdelen ongebruikt zijn, er geen krassen of deuken in je fiets zitten en je een garantie hebt op de kwaliteit. Als je niet houdt van risico’s en weinig kennis hebt van fietsen, is dit misschien de juiste optie. Hiertegenover staat dan wel een hogere aanschafprijs (reken op minimaal €1000,-). Daarnaast is een fiets maar heel even echt nieuw: zowel het euforische gevoel van de aanschaf als de nieuwwaarde van je fiets verdwijnt binnen enkele dagen tot weken.

Sinds de coronacrisis is de populariteit van fietsen enorm toegenomen, waardoor de vraag naar zowel nieuwe als tweedehands fietsen een vlucht heeft genomen. Deze ontwrichte markt heeft tot gevolg dat zowel nieuwe als tweedehands fietsen een stuk duurder zijn geworden en soms zelf nauwelijks beschikbaar zijn. Reken er dus op dat het moeilijker is om snel een fiets te vinden die past bij je wensen. Laat je vooral niet onder druk zetten door deze schaarste, maar wees zorgvuldig bij de aanschaf van je fiets. Je kunt beter een aantal weken of maanden wachten (en genieten van de speurtocht naar je nieuwe fiets), dan dat je een kat in de zak koopt. Be patient!


3. Frame, aandrijving, remmen en wielen

Heel handig al die info, maar wat zijn nu onderdelen die een beginnersfiets een goede keuze maken? Een racefiets bestaat uit een aantal essentiële onderdelen, die los van elkaar gemonteerd worden en in samenstelling dus ook kunnen verschillen. Hierdoor zijn sommige fietsen voordeliger dan anderen, terwijl ze er op het oog bijna hetzelfde uitzien.

Frame

Het frame van je fiets is het geraamte waar alle onderdelen aan opgehangen worden. Het materiaal (aluminium, carbon, titanium of zelfs het ouderwetse staal) bepaalt de stijfheid van je fiets. Bij een eerste fiets zal je al snel bij een aluminium frame uitkomen, aangezien dit een licht materiaal is dat relatief makkelijk te vormen is. De vorm van je frame en de maat, bepalen ook de geometrie van je fiets: dit zegt in grote mate hoe sportief of relaxt je op de fiets zit. In het starterssegment hebben fietsen vaak een wat relaxtere geometrie (ook wel ‘endurance’ genoemd), waardoor je zonder een pijnlijke rug je ritjes kan rijden.

Aandrijving

De aandrijving van je fiets bestaat uit je crankstel, kettingbladen, cassette, derailleur, ketting en bijbehorende kabels en hendels. Via de aandrijving (ook wel een ‘groep’ genoemd) breng je de kracht over op je fiets en schakel je tussen de versnellingen. Als je een eerste fiets aanschaft, zul je waarschijnlijk te maken krijgen met groepen van Shimano: Sora, Tiagra of 105. Veel goede beginnersfietsen worden tegenwoordig geleverd met een Tiagra- of een 105-groep, al is deze laatste pas te vinden bij fietsen boven de €1500,-. Al deze groepen bieden uitstekende kwaliteit, zolang je één tot drie ritjes in de week maakt. De 105 groep staat in de rangorde het hoogst, maar als beginner merk je deze verschillen nauwelijks. Ga je veel frequenter en intensiever fietsen, dan belast je het materiaal meer en wordt de kwaliteit en duurzaamheid van je groep eigenlijk pas echt belangrijk.

Remmen

Goede remmen zijn ontzettend belangrijk, ook al worden deze in een vlak land als Nederland niet extreem belast. Je hebt de keuze tussen velgremmen, mechanische schijfremmen en hydraulische schijfremmen. Velgremmen zijn de goedkoopste optie: ze zijn makkelijk zelf te onderhouden, remmen goed bij droog weer en zijn laag in gewicht. Schijfremmen zijn gevoeliger, betrouwbaarder bij nat weer en wat zwaarder. De hydraulische schijfrem werkt op basis van oliedruk en is het populairst, terwijl de mechanische met een kabel werkt. Als beginner is een velgrem een goede optie als je veel in de zomer fiets en je met de remmen gewicht en kosten wilt besparen. De hydraulische schrijfrem is een goede keuze als je het hele jaar door fietst of bijvoorbeeld de bergen in wilt gaan, deze keuze maakt de fiets echter wel iets duurder.

Wielen

De wielen van je fiets zijn het contactpunt met de weg. Veel fietsen worden geleverd met vrij basic aluminium wielen: deze zijn relatief zwaar, doen hun werk, maar zijn niet perse heel aerodynamisch. Gelukkig zijn de wielen makkelijk te wisselen, dus mocht je fanatieker worden kan je eenvoudig zelf een andere wielset aanschaffen. De velgbreedte van je wielen is belangrijk voor je banden: hoe breder de velg, hoe breder je band kan uitdijen in de velg. Tegenwoordig zijn 25 millimeter banden de standaard, al worden er ook fietsen met 28 millimeter brede banden geleverd die iets meer comfort bieden. Ook je banden zijn makkelijk te wisselen, dus laat je aankoop hier door bepalen. Daarnaast is het zo dat de daadwerkelijke breedte van de band soms smaller is dan op de verpakking, door de ruimte die de velg biedt.


4. Online kopen of bij de lokale fietsenmaker?

Eenmaal een beeld van de fiets die je wilt hebben, ga je op zoek naar een plek om deze aan te schaffen. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om je fiets online te bestellen en thuis te laten bezorgen: dit scheelt een (auto)ritje en geeft je de kans snel op een afgemonteerde fiets te zitten. Als je bij het eerst fietsrondje technische problemen ervaart, kun je echter niet even lang de winkel. Het voordeel van online kopen is natuurlijk de transparantie in prijs en de enorme keuze die je hebt. Daarnaast is het tegenwoordig vrij normaal om op je fiets te wachten, ook als je deze in een fysieke winkel aanschaft. Heb je een goed beeld van de fiets die je wilt en is je basiskennis op orde, dan kan het gunstig zijn om je fiets online aan te schaffen. Wil je het voordeel van online bestellen en een lokale fietsenwinkel, dan is een fietsenzaak als Mantel een goede optie.

Bij de aanschaf van je eerste racefiets kan het echter heel fijn zijn om een fysieke winkel binnen te stappen die je helpt met het maken van je keuze in maat, kwaliteit en prijs. Je krijgt dan de ruimte om fietsen te testen, een aantal verschillende maten te voelen en de match met een fiets te ervaren. Daarnaast maak je gebruik van de vakkennis van je fietsenwinkel, waar vaak mensen werken die zelf ook graag of de fiets zitten. Na de aanschaf kan je eenvoudig terecht voor vragen, afstelling en kleine reparaties die je anders wel wat geld kosten. Een goede band met de lokale fietsenmaker is een investering waar je tijdens je fietsritjes al snel de meerwaarde van in ziet.


Los van alle praktische zaken, koop je een fiets uiteindelijk ook op gevoel. Als de basis goed is, kies dan vooral een fiets waar je je goed bij voelt en die je motiveert om op pad te gaan. Het oog wil namelijk ook wat. Als je de fiets eenmaal binnen hebt is het een fantastisch gebruiksvoorwerp dat je in staat stelt om te sporten, socializen met fietsvrienden en dat mooie terrasje te bezoeken dat eerder onbereikbaar was. Ga dus lekker op pad en gebruik dat ding waarvoor het gebruikt is: fietsen!