Canyon is al een aantal jaar niet meer weg te denken uit de fietsindustrie. Modellen als de Aeroad en Ultimate voor op de weg zijn veelvuldig te vinden in het profpeloton en in de schuur van de fanatieke amateur. Als het aankomt op gravelen is de Grail het paradepaardje van het Duitse merk: een veelzijdige fiets die in verschillende prijsklassen beschikbaar is. Eén van de populairste modellen is de Canyon Grail AL, die met zijn vraagprijs van €1800 een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding kent. In dit artikel volgt een longterm review van de Canyon Grail AL, die inmiddels dik acht maanden in mijn bezit is. Spoiler alert: ik ben fan!
Canyon Grail marktplaats
Ik kocht mijn Canyon Grail in december 2023 via marktplaats. De originele eigenaar had deze in 2022 aangeschaft, maar de fiets bleek net wat te groot met als gevolg dat dit werkpaard zijn uren doorbracht in de schuur van een vinex-wijk. Zonde natuurlijk! Mijn plannen om met de camper Europa door te reizen, waren de aanleiding voor deze aanschaf: ik had namelijk een fiets nodig die tegen een stootje kan, breed inzetbaar is en geen enorm fortuin vertegenwoordigt. Dan is de Canyon Grail AL al snel een juiste keuze. En laten we eerlijk zijn: die uitvoering in zandkleur is ook gewoon een lust voor het oog.
Opbouw van de fiets
Die fiets bestaat uit een aluminium frame met een carbon voorvork. De geometrie van het frame is voor alle Grail modellen hetzelfde, maar de aluminium variant is logischerwijs wat zwaarder dan zijn carbon broertje. Om het van de andere kant te bekijken: aluminium kan wat beter tegen een stootje, dus voor mij is dit juist een pluspunt. De groepset is een mix van Shimano GRX600 en GRX800, waarmee je op een zeer betrouwbare aandrijving kan rekenen. Mijn model heeft een FSA Rotor crank, aangezien door schaarste in de markt niet alle fietsen met Shimano cranks konden worden geleverd.
De wielset is een DT Swiss Gravel LN geleverd met 40 mm Continental Terra Trail banden, die ik inmiddels heb vervangen door 35 mm Schwalbe G-One RS banden. Voor de liefhebbers van dikke banden: de Canyon Grail heeft een tyre clearance van 45 mm. Betrouwbaar remmen is eenvoudig door de hydraulische schijfremmen: voor mij tegenwoordig echt een must als het op fietsen aankomt. De fiets komt met een vrij hard Sella Italia Model X zadel, die ik na een paar pijnlijke ritjes in het Spaanse Dénia heb vervangen door een Bontrager Verse Comp zadel. Het totaalgewicht komt uit op 9,8 kilogram, niet het lichtste jongetje van de klas.
Breed inzetbare gravelracer
De afgelopen acht maanden heb ik de fiets op veel verschillende ondergronden getest: van asfalt en fijn gravel tot grove stenen en bosgrond. Ik ben verbaasd hoe goed deze fiets uit de verf komt op alle terreinen. Hij is snel op de weg, behendig op gravel en betrouwbaar als het parcours technisch is, zelfs als ik over gigantische keien heen moet. Dit maakt het mogelijk om in een rit van alles te combineren. Tijdens het reizen in landen als Spanje, Portugal, Schotland en Noorwegen, waar de wegen lang niet altijd strak geasfalteerd zijn, is deze fiets dus een hele fijne compagnon om mee op avontuur te gaan.
Zelfs op asfalt geniet ik van de Grail: het comfort is groot, gaten in de weg zijn minder pijnlijk en bij steile klimmen en afdalingen, zoals de Galdhøpiggen, heb je meer controle dan met een wegfiets. Dat ik iets minder snel ga dan op de aerodynamische carbonracer, is slechts een kleine aderlating. Ik gebruik de fiets ook voor ritjes naar steden en dorpen, puur als vervoersmiddel. Ook dan blijkt de snelheid, wendbaarheid en veelzijdigheid goed van pas te komen. Met de fiets kom je nu eenmaal veel dichterbij en het scheelt ook nog eens een hoop parkeerkosten.
Comfort en snelheid
Een gravelfiets is er natuurlijk wel om te racen en dat kan zeker met deze Grail. De geometrie is relaxed, maar wordt een stuk sportiever door het stuur wat te laten zakken. Ik kies voor een tussenweg, waarmee ik snelheid kan maken op asfalt en alsnog volledige controle heb als het terrein uitdagender wordt. Ritten op asfalt zijn hiermee met een gemiddelde van boven de 30 km/u af te leggen, dat is toch wel heel lekker voor als je gewend bent op een wegfiets te zitten. De bredere banden verhogen het comfort op zowel asfalt als gravel en vooral in snelle bochten, tijdens een steile afdaling, is dit goed te merken. Dit gevoel van veiligheid en controle is een hele geruststelling.



Duurzaamheid van de fiets
Als liefhebber van fietsen doet het me soms pijn om te zien wat mijn Canyon Grail allemaal moet doorstaan, zo staande op de fietsendrager van de camper. Regen, wind, hagel, sneeuw, vorst, zon en nog meer regen. Hoewel er een beschermhoes omheen zit staat de fiets áltijd buiten. Voor de onderdelen van de fiets is dit een grote opgave, maar de Grail kan heel wat aan. Roestvorming blijft beperkt, mede door regelmatig onderhoud, en in acht maanden is er nog geen teken van extreme slijtage. Het aluminium frame is voor mij echt een zegen, met al dat op en af tillen en klemmen van de fiets: een carbon variant is dan toch wat riskanter.
Het oog wil ook wat
De fietsen van Canyon vallen regelmatig in de prijzen als het op design aankomt en dat is natuurlijk niet voor niets. Het frame is simpel en strak, de zandkleur heeft wat chics en de DT Swiss wielen geven een snelle uitstraling. De cockpit is vrij standaard en die kabels zie ik natuurlijk liever weggewerkt, maar in deze prijsklasse is dat slechts bijzaak. Zelfs als je de op maat gemaakte spatborden van Canyon monteert, ziet de fiets er nog strak uit. Die spatborden heb ik niet, maar ik gebruik de fiets wel regelmatig met de BBB Cycling SealTank en de Topeak Backloader. Deze fiets is gemaakt voor avontuur en stiekem maken deze tassen de fiets alleen maar mooier.



Eindoordeel van de Canyon Grail AL
De Canyon Grail is een betrouwbare gravelfiets die zijn belofte waarmaakt. De veelzijdigheid maakt de fiets voor iedere fietser een interessante optie om aan de schaffen, van bikepacker tot vanlifer. De verschillende varianten in de Grail-lijn bieden voor ieder wat wils. Helaas is de aluminium variant niet meer te koop, maar is er met de Canyon Grizl AL wel een vergelijkbaar alternatief. Wat voor mij de fiets bijzonder maakt, is het plezier dat ik ermee beleef op zoveel verschillende terreinen: een overgang van asfalt naar gravel, gravel naar karrenspoor, karrenspoor naar rotsen en rotsen weer naar asfalt. Met de Canyon Grail voelt het alsof je drie ritten in één doet. Wat wil je nog meer?