Fietsen op Ölandsleden: een tropisch stukje Zweden

Soms kom je op een plek terecht die veel leuker is dan je van tevoren denkt. Öland is zo’n plek. Dit Zweedse eiland ten oosten van Kalmar heeft door zijn ligging een bijzonder klimaat. Het is er warm, er broeden veel verschillende vogels en je kan er uitstekend fietsen. Alle reden om met mijn Canyon Grail gravelbike op pad te gaan en het noorden van dit eiland te ontdekken. Dat blijkt de moeite waard.


Informatie over Öland

Wat maakt Öland zo bijzonder? Dat komt vooral door de bijzondere ligging. Door de zuidwestelijke wind valt regen al op het vasteland, waardoor Öland juist erg droog en zonnig is. Van oudsher weten Zweedse en Duitse toeristen dit eiland dan ook goed te vinden. Je bereikt het eiland door vanuit Kalmar de 6 kilometer lange Ölandsbrug over te steken, een ware belevenis. Het eiland is lang en uitgestrekt, waardoor de natuur varieert van noord naar zuid. Je kan hier met gemak een paar dagen doorbrengen voordat je alles hebt gezien.


Ölandsleden fietsen

Vandaag ga ik op pad om een deel van de Ölandsleden te fietsen. Deze fietsroute loopt over het hele eiland en is 368 kilometer lang, een flinke afstand dus. Bij gebrek aan tijd fiets ik het noordelijke deel, nog steeds goed voor 126 kilometer aan fietsplezier. Ik start iets boven Borgholm en fiets via het binnenland richting het noorden. De meeste toeristen zijn alweer vertrokken, het is begin september, dus ik heb de weg helemaal voor mezelf.

Ik pedaleer door het boerenland en geniet van de koeien langs de weg. Even later kom ik de eerste van vele molens tegen. Is dit Zweden of Nederland? Je zou het bijna verwarren. Net als de route wat eentonig begint te worden, duik ik het bos in en verandert de ondergrond in grof gravel. Ik trap flink door en snij met de banden door de vele kiezelstenen. Wat een prachtig woud. Een half uur later arriveer ik weer bij een asfaltweg, die me richting de vuurtoren brengt.


Over het gravel van Horns Kustväg

Die vuurtoren heeft de naam Långe Erik. Zijn broertje, Långe Jan, staat in het zuiden. Ik loop met mijn fietsschoenen de trappen van de 32 meter hoge vuurtoren naar boven. Het prachtige panorama uitzicht geeft me energie en al snel zit ik weer op de fiets. Na een stuk langs het prachtige natuurreservaat Neptuni Åkrar kom ik aan in Byxelkrok, waar ik bij de het lokale visrestaurant geniet van een fishwrap én een bak filterkoffie.

Het beste is tot het laatst bewaard. De Horns Kustväg is een utopische gravelweg langs de kust van dik 40 kilometer lang. Even fiets ik door de duinen, maar kort daarna gaat de weg over in fijn gravel waar ik de Canyon flink op haar staart trap. Het voelt alsof ik fiets op Mallorca of Tenerife, maar dit is toch echt… Zweden. Ik stop bij de prachtige kalksteenformaties van Byrums Raukar, waar de zee organische vormen heeft achtergelaten langs de kust. Even later kom ik aan bij de camper, gaan de benen hoog en geniet ik nog lang na.


Öland is uniek

Wat een avontuur. Ik heb nog nooit zoveel verschillende natuur gezien in één rit. En dat terwijl er niet eens bergen zijn op dit eiland. De verschillende ondergronden, het bos, de kust, de schattige dorpjes: Öland heeft me enorm verrast. Ik ben heel blij dat ik dit eiland vanaf de fiets heb ontdekt, niets mooier dan dat. Ook zonder fiets is hier genoeg te beleven, dus of je nu houdt van actie, zon of strand: denk eens na over Öland als je volgende bestemming. Daar ga je geen spijt van krijgen.