Winterhike Bretagne: in de vrieskou naar Pointe du Van en Pointe du Raz

Frankrijk. Het land van wijn, kaas en zomerse temperaturen. In het zuiden althans, want in het westen van Bretagne is de zon grillig en de wind vlagerig. Het is begin januari en wij zijn bij Cap Sizun, een van de meest westelijke puntjes van het vasteland van Frankrijk. Na een koude nacht bij de escargotboer rijden we vandaag onze camper naar Pointe du Raz voor een uitdagende hike over de kliffen. We hebben geluk: de zon schijnt, de wind is kalm en de temperatuur ligt precies op het vriespunt.


Pointe du Van

Rond 10:00 uur vertrekken we vanaf de parkeerplaats aan de D607, vlak bij Plage de la Baie des Trépassés. We zijn warm gekleed, want ondanks het waterige zonnetje is het steenkoud. Gewapend met muts, donsjas en handschoenen lopen we richting het strand, want vanaf hier begint de 16 kilometer lange rondwandeling door het kustgebied. We gaan eerst noordelijk, naar het bekende Pointe du Van.

We lopen omhoog naar de top van de eerste klif. Het uitzicht is adembenemend: een strakblauwe lucht, ruige golven en indrukwekkende kliffen. We kijken onze ogen uit. De koude zeewind snijdt in onze gezichten, maar dat nemen we voor lief. Midden in de winter is hier bijna niemand, en dat maakt de beleving nog intenser. Bij het kerkje van Saint-They pauzeren we, en even later zijn we al voorbij Pointe du Van. Oeps! Het is hier zo indrukwekkend dat we een afslag hebben gemist.

Snel omdraaien, want de route gaat weer terug naar het startpunt. We lopen parallel aan het kustpad terug naar het strand. We zien een paar bevroren plassen water die we nét kunnen ontwijken. Terug bij het strand zitten de eerste acht kilometer van de route er al op. In het water zien we de lokale surfers, die in hun wetsuit geen last lijken te hebben van de lage temperaturen. Met bewondering kijken we ze na, als ze het water in verdwijnen.

Pointe du Raz

Vanaf het strand gaan we opnieuw de kliffen op, richting Pointe du Raz. Het wandelpad is uitdagend, met veel hoogteverschillen en technische stukken. Gelukkig is het ook hier erg rustig. Voor de vele toeristen die in de zomer komen, is er een geasfalteerd wandelpad aangelegd vanaf de parkeerplaats. Deze laten wij letterlijk links liggen, want het kustpad is hier veel idyllischer.

Na vier kilometer klimmen en dalen langs de kliffen komen we aan bij Pointe du Raz. We lopen langs het monument van Notre-Dame des Naufragés en proberen zo dicht mogelijk bij het puntje te komen. Hoe dichter bij de zee, hoe gevaarlijker de hike wordt. Blootgesteld aan de elementen staan we te genieten van alles om ons heen. Als we écht niet meer verder durven, maken we een selfie en keren dan snel om.

De weg terug is eenvoudiger en loopt deels via het toeristische pad. De kou zit inmiddels goed in ons lijf, dus we smachten naar een warme kop thee in de camper. De rust, de stilte, de ruwe kliffen, de vogels en de oneindige oceaan staan in ons geheugen gegrift. Bretagne maakt indruk, want deze plek in het westen van Frankrijk is erg bijzonder, ook in de winter.

Winterhiken in Bretagne

Nadat we een aantal winterstormen zijn doorgekomen, hebben we vandaag optimaal kunnen genieten van Pointe du Van en Pointe du Raz. Heb je zin in een wandeling met één van de mooiste uitzichten van Europa? Dan ben je hier op de juiste plek. De omstandigheden kunnen extreem zijn, zeker in de winter, maar dit hoeft je niet te weerhouden om lekker op pad te gaan.

Wind, regen, hagel en sneeuw. Hiken in de winter vraagt om voldoende voorbereiding. Een goede muts, isolerende kleding, een waterdichte buitenlaag en betrouwbare wandelschoenen zijn een must. Zorg ook voor voldoende eten en drinken. Check van tevoren of er op je route cafés open zijn, zodat je ergens kunt schuilen en bijkomen als de omstandigheden te heftig zijn. Eenmaal in beweging krijg je het vanzelf warm!